Ciutat: territori domèstic S.A.

Un projecte de Territoris Oblidats que explora els conceptes de memòria, violència, gènere i ciutat a partir de l’anàlisi del treball domèstic. Ciutat: territori-domèstic S.A proposa observar, identificar i analitzar quines activitats del treball domèstic, prenent com a punt de partida una sèrie de qüestions:

Com el treball domèstic traspassa les parets de l’espai privat per incorporar-se com treball assalariat a l’àmbit públic? Què tractament reben els sabers adquirits en el treball domèstic per part de l’economia? Com són les condicions laborals en què es realitzen, on i qui les desenvolupen? Com es relaciona amb la vida a la ciutat?

La proposta busca continuar amb l’anàlisi, la visibilització i la reivindicació dels treballs que es desenvolupen en l’àmbit domèstic iniciat en el projecte Las Pieceras: treball extradomèstic S.A.

El projecte es desenvolupa en el marc del programa Interfícies al Centre d´Arts Santa Mònica, on durant els anys de 2016 i 2017 es realitzen activitats (tallers, debats, exposició itinerant, etc.), que ens permetrà reflexionar i visibilitzar el treball domèstic en diferents contextos territorials i socioculturals de Barcelona.

Ciutat: territori-domèstic S.A. vol apropar els treballs invisibles vinculats al treball domèstic i de cura, que encara que invisibles o sense reconeixement social,  són imprescindibles per a viure tant a l’àmbit de la llar i dels espais de comuns de la ciutat.

Activitats: 2016/2017 – taller INS Miquel Tarradell

Els i les alumnes de quart d’ESO van participar, al llarg del primer trimestre del curs 2016/2017, en el projecte Ciutat: territori-domèstic S.A.

Un cop a la setmana l’equip de Territoris Oblidats va estar treballant per donar llum als treballs invisibles vinculats al treball domèstic i de cura que es fan a casa, a l’escola i a la ciutat. En aquest cas es va triar per treballar l’àmbit de ciutat el sector cultural amb l’anàlisi del Centre D’Arts Santa Mònica. A més de realitzar una observació activa dels espais més propers com són la llar i l’escola i l’espai de ciutat escollit, van fer una visita a l’exposició “DB/16KHZ.BCN, Sents la violència?, on es van aprofundir el concepte violència  en les seves diverses manifestacions.

Per conèixer les responsabilitats, les tasques i la vida quotidiana que envolta al treball domèstic i les seves protagonistes l’alumnat va llegir articles, va veure vídeos i va realitzar entrevistes, que li va permetre conèixer de primera mà diferents experiències.

Com a resultat del procés, els grups van desenvolupar una sèrie d´intervencions a l´INS Tarradell, on es pretén per una banda presentar les seves reflexions a respecte dels conceptes treballats i per altra, que la resta de l´alumnat de l´escola pugui conèixer el projecte que van estar implicats.