Col·loqui realitzat en el marc del projecte Las Pieceras: treball extra-domèstic S.A.
1° Efemèride: 1° Congrés Català sobre el treball a domicili celebrat pel Museu Social de Barcelona en 1917.
2° Pieceras arxiu/recerca sobre testimoniatges de dones que expliquen la seva experiència com treballadores a domicili. Presentació teaser documental Las Pieceras: treball extra-domèstic S.A. (en fase de finalització/2017)
3º Objectiu general de la jornada: reflexionar i posar en comú diferents metodologies per recuperar, visibilitzar i transmetre els relats subalterns no recollits pel discurs hegemònic/institucional en l’arxiu històric i en les polítiques públiques.
Des de l’objectiu general, plantegem els següents objectius específics:
- Crear espais de reflexió per exposar i debatre sobre problemàtiques entorn de com recuperar i transmetre la memòria de realitats no documentades o silenciades. Com registrar-les, documentar-les, representar-les i transmetre-les?
- Compartir i analitzar diferents eines per a la recuperació de les experiències i percepcions de documents i relats subalterns, exclosos de l’arxiu històric o estereotipats, cosificades.
- Fomentar l’intercanvi d’eines, metodologies i/o processos de participació enfocats a la recuperació de la memòria des de diferents disciplines, camps d’estudi o experiències.
A partir d’aquestes propostes, es plantegen una sèrie de preguntes a les experiències participants i al públic present:
- Es poden crear altres models de recuperació de memòria diferents dels models hegemònics per a la construcció de les identitats, la transmissió dels relats vivencials i el seu reconeixement? Quin és la vostra experiència en els projectes desenvolupats?
- Quines metodologies i eines heu utilitzat per abordar la recuperació, transmissió i reconeixement de la memòria en els vostres projectes?
- Què us ha aportat aquesta metodologia o eina en relació a l’articulació de la memòria com a crònica de l’experiència i reconeixement social? Fortaleses, desafiaments i febleses de les metodologies.
- Com ha interpel·lat als/as participants o espectadores les vostres eines de treball? Han participat de la problematització? El projecte/procés ha modificat els seus significats previs quant a la seva percepció de la recuperació de la memòria, del seu protagonisme com a subjecte actiu protagonista?
Experiències Participants:
La Fundició (Mariló Fernández): la construcció i relats d´arxius populars a Bellvigte.
Drac Magic (Marta Selva): l´audiovisual com eina de recuperació i difusió.
WikiDones (Blanca Alvarez): visibilització de les dones en la xarxa.
Mediateca del Raval (Sirah Domenech): treball de memòria col·lectiva al barri.
Maria Casas i Adelaida Santiló: experiències personals en el projecte Las Pieceras: treball extra-domèstic S.A. (2013-2014 /Raval)
Territoris Oblidats (Marta Mariño i Roberta de Carvalho): Las Pieceras i Congrés 1917
“En un tiempo y en una sociedad en que todo debe estar escrito y tenemos la necesidad de escribir para recordar. Olvidamos la importancia que tiene la oralidad en nuestra cotidianidad. Aquella que forja la memoria y refuerza la cultura diariamente.” (Marta Ruiz)