Documental // Las Pieceras: treball extra-domèstic S.A.

(visualització disponible a partir del 22 de juny de 2020)

“Las Pieceras: treball extradomèstic S.A.” posa el focus als treballs remunerats que desenvolupaven les dones, i en concret en el treball a domicili i les seves condicions. Un treball principalment manual, realitzat per dones que havien après oficis i es guanyaven la vida treballant a la seva casa com: modistes, costureres, corbateres, guanteres, muntadores, mecanògrafes, polidores, afiladores, empaquetadores, entre d’altres.

El documental es desenvolupa a partir de la realització d’un conjunt d’entrevistes audiovisuals, en les quals es recullen les experiències i vivències de les dones al voltant de la seva activitat laboral i de la seva vida quotidiana.

L’entrevista es proposa com un element fonamental de partida de la recerca, a partir dels testimonis es desenvolupa una posterior recerca bibliogràfica, territorial i d’arxiu per establir les relacions laborals existents entre les dones, les fàbriques, els tallers i els processos de producció.

L’enfocament teòric es realitza des d’una perspectiva de gènere, una eina d’anàlisi que ha permès consolidar una relació efectiva entre el treball i les dones, així com posar nom al treball que majoritàriament realitzaven i realitzen les dones, el treball domèstic. 

Els testimonis recollits a partir d’entrevistes permeten conèixer no només els oficis, també fan un recorregut per la vida laboral d’aquest grup dones i de les seves condicions laborals. Unes condicions que avui en dia tenen conseqüències sobre les seves pensions de jubilació, a causa de la manca de reconeixement social del treball a domicili. 

Per donar cabuda al documental es va treballar per tal d´organitzar el material recopilat des de 2013, tant entrevistes audiovisuals com material gràfic, material d´arxius oficials/administratius, documents oficials i articles diversos d’autores reconegudes. Aquesta tasca va permetre dibuixar una línia narrativa que fos capaç de transmetre les diverses memòries de les dones des de l´oralitat i vivències personals, d´aquesta manera es treballa un passat que té les seves repercussions al nostre present, en especial de les dones com col·lectiu invisibilitzat. 

LAS PIECERAS 

Barcelona 

Adelaida, Antonia, Amada , Amparo , Clara, Mercèdes , Conxita , Genoveva , Pepita, Pilar, , Lola , Maria M., Maria C., Maria G., Maria Magdalena, María Anglés , Mercè i Susana.

Sabadell

Anna , Antonia, Ester, Maria i Maria Teresa  

Ripollet

Dolors, Luiza, Mariló i Noeli

Equip documental:

Iniciativa: Territoris Oblidats 

Codirecció i coproducció: Marta Mariño i Roberta de Carvalho

Guió: Marta Mariño i Maria Zafra

Muntatge: Maria Zafra

Il·lustració: Tonina Matamalas

Animació: Erik Berlin

Càmeres: Adelaida Santiró, Maria Casas (in memorian), Marcos Serzedo, Marta Mariño i Roberta de Carvalho

Entrevistadores Raval 2013: Adelaida Santiró i Maria Casas (in memorian)

Música: Lorraine Gallard i Vicente Freire

Notes i Activitats

1. Estem disponibles per organitzar xerrades i/o vídeo-fòrum dirigits a diversos públics, amb interès especial per a infants, adolescents i joves (10 a 18 anys), presencials o virtuals. Feu-nos una proposta al correu: laspieceras@territorisoblidats.org
 
2. Malgrat ser Creative Commons, us demanem si us plau que ens avisin en cas de projectar i/o utilitzar el vídeo.
 
3. Estem en procés de subtitular al castellà.
 
4. Per últim, és un plaer que aquest documental pugui ser una eina de reflexió i debat.