Senyalem la memòria, s’emmarca en la col·laboració iniciada el gener de 2013 entre Territoris Oblidats i Mediateca del Raval (Ravalnet). La proposta consisteix que els i les participants desenvolupin narracions a partir de l’arxiu digital Càpsules de Memòria, un cop recopilat el material es tria un conjunt d’espais per als quals es produeix un (o diversos) dispositiu(s) de senyalització física que ens permeti traslladar els records i les experiències de la vida quotidiana del barri al seu context físic o simbòlic actual.
Per a això es duu a terme una metodologia participativa amb activitats com el mapeig social-urbà, recorreguts participatius, identificació de diferents senyalístiques a l’espai públic i l’anàlisi de formes d’expressió artística contemporànies vinculades a l’espai urbà del barri del Raval.
Migracions, desplaçaments, llocs de pas, gentrificació, transformació urbanística, relacions comunitàries… són algunes de les temàtiques que apareixen als discursos de l’experiència recollits a Càpsules de memòria i que amb Senyalem la memòria volem situar en l’espai públic per generar noves reaccions i discursos per part dels agents que en l’actualitat, d’una manera o d’altra, habiten el barri.
Durant l´any de 2015 va dur a terme tallers intergeneracionals posant en connexió centres educatius, grups comunitaris de joves i el grup de gent gran participant a Càpsules de Memòria amb uns objectius concrets: pla de senyalística i disseny de prototip; tallers de construcció dels senyals; senyalització: col·locació dels senyals a l’espai públic i processos d’identificació; disseny d’itineraris; dinamització d’itineraris participatius amb entitats, col·lectius i veïnat del barri. Per a la realització dels tallers de construcció del dispositiu físic, Territoris Oblidats i Mediateca del Raval van concretar la col·laboració, amb l’escola d’Art La Massana (Raval) i l’IES Tarradelles (Raval).
En paral·lel al procés dels tallers realitzats, el grup de la Mediateca del Raval va treballar en el relat dels espais, establint el vincle entre els vídeos seleccionats, la memòria col·lectiva i l’espai assenyalat al barri, a més de la conceptualització i implementació d’aquests relats en el mapa online dels punts assenyalats a la web.
Pel que fa el taller realitzat a l´INS Miquel Tarradell, el seu principal objectiu va ser treballar les relacions ciutadanes existents al barri del Raval, la memòria col·lectiva i el sentiment de pertinència del barri. Van estar presents durant tot el procés, a més de l’equip tècnic de Territoris Oblidats, 3 dones representants de la Mediateca del Raval, que a més de transmetre els seus coneixements i memòria, van treballar braç a braç amb el grup, en la construcció dels dispositius físics.
El desenvolupament de Senyalem la Memòria a la Massana va estar vinculat amb el projecte microRavals que es realitzava en el Arts Sant Mónica durant l’any de 2015. microRavals va col·laborar a crear un marc de treball en comú amb el projecte Senyalem la Memòria i l’assignatura de Metodologia Projectual de disseny III del Grau d’Arts i Disseny de l’Escola Massana.
Coincidint amb la inauguració de Frederic Perers «Temps d’acció», juliol/2015, del cicle Trets enmig del concert a l’Arts Santa Mònica, es va dur a terme l´exposició de Senyalem la Memòria, la instal·lació de la primera fase de la senyalització “A la fresca”, i durant les festes del Raval es va realitzar l’itinerari de presentació amb la instalació de les 11 cadires en cadascun dels punts.
Documents: