Col·labora

Comptem amb la teva participació per mapejar els Territoris Oblidats.

Com col·laborar?

Mapeja Territoris Oblidats 
publica el teu territori oblidat al nostre mapa
 

Proposa Solucions
Canviaries? Com? No Canviaries? Per què?
Envia’ns propostes d’intervenció

Publica en el Blog
Si tens ganes d’alimentar la discussió sobre el planejament i ús del territori,

Ajuda’ns a difondre el projecte
Penja un enllaç a Territoris Oblidats en el teu blog/web.
Dóna-li a conèixer el projecte amb un senzill boca a boca!

T’ocorren altres formes de participació? Tens propostes?

Glossari

Abocadors il·legals. Llocs establerts de manera clandestina, destinats a la deposició d’escombraries. Es produïxen en ells greus problemes mediambientals a causa de la descomposició i producció d’elements tòxics que contaminen el territori sobre el qual s’assenten.
Antics abocadors tancats. A diferència dels abocadors il·legals o clandestins, els antics abocadors s’estableixen de forma legal, però, per diverses causes, tanquen la seva instal·lacions establint un assentament d’elements tòxics que deixa de ser controlat.
Pedrera sense ús/explotació. Es tracta d’una explotació minera a cel obert, amb una activitat útil de determinada durada. L’esgotament del mineral produïx l’abandó de la seva explotació, el que produïx seriosos problemes ambientals a causa de la destrucció del paisatge que genera.
Solars. Porció de terreny delimitat per les seves bogues, generalment destinat a l’edificació, però que no obstant això queda relegat a l’abandó a causa de diferents processos.
Zones industrials abandonades. Antics cinturons industrials que, per diversos motius, acaben en el desús, l’abandó i la degradació. El seu impacte ambiental és considerable per la situació d’oblit que es troben i per la presència de substàncies perilloses en elles.
Antigues Colònies Industrials. Acullen habitatges o edificacions que mantenen una evolució paral·lela a la zona industrial. Si les segones queden abandonades, aquestes sofrixen les mateixes conseqüències.
Antigues mines. Són l’explotació d’un jaciment per a l’extracció de mineral. A causa del esgotament del recurs, la seva vida té una durada determinada, el que fomenta el seu posterior abandó, afectant per altra banda a la xarxa d’infraestructura contigua.
Territoris en desús. Llocs que deixen de tenir un determinat ús o territoris que després d’haver tingut una vida útil queden oblidats i sense una activitat concreta en ells.
Territoris desqualificats. Espais que a causa de unes característiques concretes, no presenten les condicions necessàries per a l’execució de determinades activitats en ells i per tant es converteixen en llocs abandonats.
Territoris ocupats/intervenció comunitària. Espais que abans es trobaven en situació d’abandó i que actualment, gestionen els seus veïns/veïnes i/o associacions vinculades al territori. Poden haver estat ocupats o ben cedits pel propietari (públic i/o privat).
Territoris simbòlics i memòria col·lectiva. Llocs físics i contextos socials que van desaparèixer o van ser silenciats, per la transformació de l’espai urbà i social. Entretant, les seves simbologies pertanyen a la memòria col·lectiva de les persones i les seves petjades persisteixen en la construcció i història de la ciutat.