Sentim l´aigua

Sentim l´aigua (pous i rieres, espais en relació)

L’aigua va ser i segueix sent una necessitat bàsica i encara que avui ens costi pensar en alguna cosa diferent d’un subministrament individual, històricament es van generar formes culturals diverses entorn de la seva distribució i consum.

En aquest sentit, amb el projecte Sentim l´aigua, des de Territoris Oblidats en el marc de FesCamp prenem els pous, aljubs i les rieres de Sant Cugat del Vallès com a elements a explorar que ens permeten repensar la nostra relació amb els recursos avui. Al mateix temps, prendre consciència de la seva escassetat i vincular-nos amb un entorn natural que conté una història social per explicar.

Concretament, el projecte es va desenvolupar a partir d’una participació activa i voluntària de lxs trabajadorxs de l’oficina de Sorea de Sant Cugat. Així durant tres trobades vam treballar la memòria de l’aigua a partir dels seus propis records i experiències. En format de taller i amb passejos, mapatges i entrevistes es va tractar d’identificar els rastres d’aquests elements en la proximitat del nostre paisatge. Recuperar la memòria dels seus usos i la funció social i simbòlica que tenien en la comunitat ens permet també reflexionar sobre la història de la ciutat i la seva transformació de món rural a món urbà.

Finalment, per obrir aquesta reflexió a la resta de la ciutat, durant la jornada FesCamp realitzada a maig del 2017, vam proposar una intervenció expositiva a partir del material generat amb els/les treballadors/es de Sorea que ens va permetre il·lustrar el procés. I també, vam organitzar un passeig exploratori: Explorem el territori des de l´aigua.

Durant el passeig vam proposar reconèixer el territori local des de les estructures de l’aigua. Vam començar amb un reconeixement inicial del territori sobre un mapa per parlar dels imaginaris locals en relació a l’aigua. Posteriorment, els vam contrastar amb un passeig exploratori de Sant Cugat a La Floresta tot descobrint espais que se situen a la frontera entre l’urbà i el rural. I vam acabar a la Plaça Miquel Ros on es va dur a terme l’última activitat d’aquesta Jornada FesCamp.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *